(0212) 850 50 50

7/24 Destek

0Sepetiniz0₺

Sepet (0)

Sepette ürün yok.

Güvenli ve Sağlıklı Bir Kamp Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken 9 Altın Kural

Kamp yorucu ve stresli yaşamdan uzaklaşarak doğayla baş başa kalabilmek amacıyla yapılır. Kamp yapmak oldukça eğlenceli bir aktivite olmasına rağmen, tüm aşamaları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli, güvenli ve sağlıklı bir şekilde tamamlanmalıdır. Aşağıdaki ipuçları kampınızı güvenli ve sağlıklı şekilde yapmanızı sağlayacaktır.

Kamp Çadırlarınızı Su Kaynaklarının Yanına Kurmayın

Kamp alanını belirlerken, manzaranın en güzel olduğu yerler seçilmeli, doğanın tüm renkleri kamp alanınıza yakın olmalıdır. Kampa ilk kez gidenler genellikle muhteşem göl manzaralarına ve akarsu seslerine aldanarak çadırlarını su kenarında kurar. Bu kampın güvenliği adına hatalı bir davranıştır.

  • Kamp bölgenizde yaşayan yabani hayvanlar çoğunlukla geceleri su kaynaklarına iner, bu yüzden her an yabani bir hayvanla yüz yüze gelmeniz muhtemel olacaktır. Bu tür tehlikelerden uzak olmak adına, çadırınızı su kaynaklarından en az 100-200 metre uzağa kurmalısınız.
  • Akarsu kaynaklarının kıyısına kamp kurmak oldukça önemli sorunlarla boğuşmanıza sebep olabilir. Ani bastıran bir yağmur, akarsuyu seviyesini yükselterek çadırınıza su basmasına sebep olabilir. Bu tür olaylar sebebiyle önemli sayıda can kayıplarının yaşandığı bilinmektedir.

Yabani Hayvanlara Dikkat Etmelisiniz

Kamp aktivitesi için gideceğiniz alanların, başka canlıların yaşam alanları içerisinde olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu sebeple doğada yaşayan yabani hayvanların alanlarına saygılı davranmalı, onları rahatsız edecek hal ve davranışlardan kaçınmalısınız. Yabani hayvanları kamp alanınızdan uzak tutmak için,

  • Yatmadan önce kamp alanında açık alanda kokulu yiyecek içecekler kalmamasına özen göstermelisiniz. Bu tarz yiyecekler varsa, yatmadan önce koku geçirmeyecek şekilde poşetleyerek aracınıza veya kamp alanınızdan uzak bir yerde ağaca asmalısınız.
  • Çalı çırpıları kullanmak vasıtasıyla kamp alanınızı belirlemeli ve etrafını çevirmelisiniz.
  • Kamp yapacağınız yerde hayvan ayak izlerinin bulunması halinde o bölgeden uzaklaşarak başka bir alanda kamp kurmalısınız.
  • Ormanda yürürken ses çıkararak ve yüksek sesle şarkı söyleyerek ilerleyin. Böylece karşınıza çıkması muhtemel bir yabani hayvanın önünüze çıkmasını engelleyebilirsiniz.
  • Israrla kamp çevresinden ayrılmayan yabani hayvanlar varsa, yüksek ses çıkararak uzaklaştırmaya çalışın. Yanınızda mevcutsa ses tabancasıyla birkaç el ateş edin.

Kamp yaptığınız Bölgeyi Yakınlarınıza Bildirin

Özellikle uzun süreli kamp yapacağınız alanlarla ilgili ön çalışma yapmalı, bölgeyi harita üzerinde ayrıntılı incelemelisiniz. Herhangi bir olumsuzluk halinde size erişim sağlanabilmesi için, kamp yapacağınız yerin haritalarını arkadaş ve yakınlarınızla paylaşmalısınız. Cep telefonlarının her yerde çektiği söylense de, güvende olduğunuzu farkı birkaç önlem alarak teyit etmelisiniz. Muhtemel olumsuz durumlarda uydu telefonunuzu veya GPS cihazınızın bulunması acil durumlarda önemli katkı sağlayacaktır.

Çantanızda Mutlaka Bulunması Gerekenler

Kamp malzemelerinizin arasında bulunan önemsiz ve ufak bir şey, yaşayacağınız olumsuzluklara karşı kullanılarak yaşamınızı kurtarabilir. Kamp sırasında yanınızda uyarı amaçlı kullanılan yüksek ses çıkaran bir düdük bulundurmalısınız. Böylece, acil durumlarda kamp ekibiyle veya çevrenizle irtibat kurabilirsiniz.

  • Küçük bir ilkyardım çantası hazırlayın ve ilk yardım anında gerekli olan malzemeleri tedarik edin.
  • Hipotermi yaşama ihtimaline karşı yanınızda termal battaniye bulundurun. Bu tür battaniyeler oldukça hafiftir yük oluşturmaz.
  • Vahşi hayvanlara karşı ses tabancası veya torpil gibi yüksek ses çıkaran malzemeler ve yakın temas olasılığına karşı biber gazı bulundurun.
  • Çadırdan çıkamayacak derecede soğuk havalar olması ihtimaline karşı yanınızda bir tane kamp tüpü bulunmalıdır. Uzun süreli olarak yakmanız gerekecekse, belli aralıklarla çadırınızı havalandırarak karbondioksit birikimini önlemelisiniz. Ayrıca havalandırma yapmanız çadır içerisinde nem birikmesinin de önüne geçerek daha sağlıklı koşullarda kamp yapmanıza olanak sağlayacaktır.